Kto nie lubi czasem zjeść jakiegoś fast fooda? Co prawda staramy się, aby raczej nie jeść takich rzeczy, czasami jednak potrzeba jest silniejsza. Osobiście nie ufam burgerom sprzedawanych w budkach czy lokalach. Nigdy nie wiadomo co jest w środku. Dlatego, gdy Was najdzie ochota na fast foody polecam tego pysznego, domowego burgera. Dzisiaj propozycja wegetariańska z kotlecikami jajecznymi i pieczarkami. Powiem Wam szczerze, że wcinałam go, aż mi się uszy trzęsły! :)
niedziela, 29 czerwca 2014
wtorek, 24 czerwca 2014
Owsiane muffinki z truskawkami i kruszonką
Pyszne owsiane muffinki z truskawkami i kruszonką, jeśli jeszcze nie macie dosyć truskawek spróbujcie koniecznie :) Muffinki są bardzo wilgotne i mięciutkie. Polecam!
piątek, 20 czerwca 2014
Makaron z miętowo-bazyliowym pesto, serem kozim i orzechami
Kolejna zdrowa propozycja makaronowa. Makaron z miętowo-bazyliowym pesto, podany z serem kozim, pomidorkami koktajlowymi i prażonymi orzechami włoskimi. Zapraszam!
czwartek, 19 czerwca 2014
Lekki makaron z grillowanym kurczakiem, melonem i truskawkami w towarzystwie mięty, prażonego słonecznika i dyni
W weekend postanowiłam przygotować danie z makaronem. Miało wyjść lekko, zdrowo i kolorowo. Efekt oceńcie sami :)
Składniki:
(2 porcje)
- 200 g makaronu pełnoziarnistego uszka Lubella
- 2 filety z kurczaka
- 8 pomidorków koktajlowych
- 6 truskawek
- 1/2 melona galia
- 2 łyżki łuskanego słonecznika
- 2 łyżki pestek dyni
- 1 łyżka suszonej żurawiny
- listki mięty
- sól
- pieprz
Sos balsamiczny:
- 4 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Piersi z kurczaka myjemy i osuszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Następnie smażymy na grillowanej patelni. Pomidorki kroimy na pół, truskawki w ćwiartki. Melona wydrążamy łyżeczką. Słonecznik razem z dynią prażymy przez chwilę na suchej patelni. Składniki na sos mieszamy. Na talerz wykładamy makaron, układamy pomidorki, truskawki oraz melona. Kładziemy pokrojonego, grillowanego kurczaka. Posypujemy słonecznikiem, dynią oraz żurawiną. Dodajemy listki mięty i całość polewamy sosem balsamicznym.
Smacznego!
sobota, 14 czerwca 2014
Warkocz drożdżowy ze szpinakowym pesto
Prosty i efektowny warkocz drożdżowy wzbogacony szpinakowym pesto i olejem rzepakowym. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego warto używać go w codziennej diecie.
środa, 11 czerwca 2014
Pieczone pierogi ze szparagami
Sezon na szparagi trwa, postanowiłam więc zrobić pieczone pierogi ze szparagami, czerwoną cebulą, boczkiem i serem. Pomysł okazał się bardzo trafny, ponieważ pierożki wyszły bardzo smaczne, złociste i chrupiące. Do ciasta drożdżowego dodałam oleju rzepakowego. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego warto używać go nie tylko do smażenia. Idealnie sprawdzi się w wypiekach, jako dodatek do sałatek czy składnik ciasta drożdżowego.
czwartek, 5 czerwca 2014
Tort czekoladowy z owocami
Sezon truskawkowy trwa w najlepsze. Postanowiłam więc przygotować pyszne, wilgotne i puszyste ciasto przygotowane na oleju rzepakowym. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego warto używać go w wypiekach. Ciasto przełożyłam kremem na bazie śmietanki i mascarpone. Kropką nad i są pyszne truskawki z własnego ogródka i borówki amerykańskie. Serdecznie polecam!
Składniki:
(tortownica 22cm)
- 2 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mleka
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- 2 szklanki mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżki dżemu truskawkowego
- 400 g śmietanki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
- 250 g borówek
- 300 g truskawek
W misce ubijamy jajka z cukrem. Następnie dodajemy po kolei mleko, olej, mąkę, proszek do pieczenia z sodą oraz kakao z dżemem. Wszystkie składniki miksujemy na jednolitą masę. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 170 stopni na ok. 50 minut. Pieczemy ciasto do tzw. suchego patyczka. Gotowe ciasto odstawiamy do ostygnięcia. Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, następnie miksujemy z serkiem mascarpone. Owoce myjemy, truskawki kroimy. Gdy ciasto wystygnie kroimy je na 2 blaty. Na 1 blat wykładamy połowę kremu, układamy truskawki i borówki. Przykrywamy drugim blatem i czynność powtarzamy.
Smacznego!
wtorek, 3 czerwca 2014
Domowe bułki do burgerów
Lubicie burgery? Ja bardzo, ale tylko te w wersji domowej. Burgery przygotowane w domu są zdrowsze, smaczniejsze i przede wszystkim wiemy co jest w środku. Bułki z tego przepisu są mięciutkie i bardzo smaczne. Polecam!