piątek, 20 czerwca 2014

Makaron z miętowo-bazyliowym pesto, serem kozim i orzechami

Kolejna zdrowa propozycja makaronowa. Makaron z miętowo-bazyliowym pesto, podany z serem kozim, pomidorkami koktajlowymi i prażonymi orzechami włoskimi. Zapraszam!

                                                                                                                                                                                         


 Składniki:
(2 porcje)

- 200 g makaronu Tagiatelle
- 10 pomidorków koktajlowych
- 50 g sera koziego
- 2 łyżki orzechów włoskich

Pesto miętowo-bazyliowe:

- garść świeżej bazyli
- garść świeżej mięty
- 1/3 szklanki tartego parmezanu
- 2 łyżki łuskanego słonecznika
- 2 łyżki pestek dyni
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- sól
- pieprz


Makaron gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wszystkie składniki na pesto umieszczamy w rozdrabniaczu i miksujemy. Orzechy włoskie prażymy przez chwilę na suchej patelni. Makaron mieszamy z pesto, wykładamy na talerz, dodajemy pokrojone pomidorki koktajlowe, ser kozi i posypujemy orzechami.



Smacznego!

7 komentarzy:

  1. Czy kozi ser jest podobny do smaku jakiegoś innego sera? Jestem bardzo ciekawa i chce kupić ale obawiam się smaku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciężko mi porównać, jest delikatny i słonawy. Jeśli lubujesz się w serach, powinien Ci smakować :)

      Usuń
  2. Pięknie kolorowy talerz :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne kolory i to pesto<3

    OdpowiedzUsuń
  4. mniam! :) na taki obiad zawsze się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i każdy komentarz. Jest mi bardzo miło gościć Cię na moim blogu. Jeśli wypróbowałaś/łeś mój przepis i chcesz się podzielić zdjęciem, wyślij je do mnie na maila, a umieszczę je w galerii czytelników na facebooku :)

Pozdrawiam,
Ania