Sezon truskawkowy trwa w najlepsze. Postanowiłam więc przygotować pyszne, wilgotne i puszyste ciasto przygotowane na oleju rzepakowym. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego warto używać go w wypiekach. Ciasto przełożyłam kremem na bazie śmietanki i mascarpone. Kropką nad i są pyszne truskawki z własnego ogródka i borówki amerykańskie. Serdecznie polecam!
Składniki:
(tortownica 22cm)
- 2 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mleka
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- 2 szklanki mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżki dżemu truskawkowego
- 400 g śmietanki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
- 250 g borówek
- 300 g truskawek
W misce ubijamy jajka z cukrem. Następnie dodajemy po kolei mleko, olej, mąkę, proszek do pieczenia z sodą oraz kakao z dżemem. Wszystkie składniki miksujemy na jednolitą masę. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 170 stopni na ok. 50 minut. Pieczemy ciasto do tzw. suchego patyczka. Gotowe ciasto odstawiamy do ostygnięcia. Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, następnie miksujemy z serkiem mascarpone. Owoce myjemy, truskawki kroimy. Gdy ciasto wystygnie kroimy je na 2 blaty. Na 1 blat wykładamy połowę kremu, układamy truskawki i borówki. Przykrywamy drugim blatem i czynność powtarzamy.
Smacznego!
wygląda rewelacyjnie:) pyszności:) za takie ciacha lubię lato:)
OdpowiedzUsuńŚwietny tort, taki letni i owocowy ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńWygląda zjawiskowo :)
OdpowiedzUsuńPrzecudowny ten tort, bardzo smakowicie wygląda!
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie!
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie! ; )
OdpowiedzUsuńCudowny ten tort!
Do takiego tortu długo namawiać mnie nie trzeba :) Wygląda fantastycznie!
OdpowiedzUsuńWow, jak pięknie ozdobiony tort! :)
OdpowiedzUsuńCudny! tak ze, szkoda napoczynac:)
OdpowiedzUsuńPiękny !!!!!
OdpowiedzUsuńp.s
Skąd masz takie piękne słomki :)????
Dzięki! :) a słomki kupiłam tu: http://www.scandiloft.pl/sklep/index.php/papierowe-retro-s.html
UsuńWygląda obłędnie smacznie! Ni wygląda jak domowy wypiek, a luksusowy kąsek z cukierni :)
OdpowiedzUsuńDziękuję pięknie! Miło mi bardzo :)
UsuńMałe dzieło sztuki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję wszystkim za miłe słowa! :)
OdpowiedzUsuńTen tort wygląda bosko! :) Z dodawaniem oleju rzepakowego do ciast spotkałam się już na kilku blogach, ale sama jeszcze tego rozwiązania nie przetestowałam. Czas to nadrobić ;)
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda ten tort!
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda!
OdpowiedzUsuńA czym można zastąpić dżem w cieście ?
OdpowiedzUsuńNp. nutella;)
UsuńA czuć mocno ten dżem?
UsuńNie czuć ;)
OdpowiedzUsuńCzy mogą być powidła śliwkowe lub masło orzechowe?
UsuńTak, powidła, jak najbardziej
Usuń