Genialne ciasto, które znika w błyskawicznym tempie. Kruchy spód, na oleju rzepakowym, galaretka z owocami, krem z mascarpone i chrupiąca beza. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego jest niezastąpionym składnikiem w zdrowej kuchni. Serdecznie polecam!
Składniki:
(forma 20x30)
Ciasto:
- 1 i 3/4 szklanki mąki
- 3 żółtka
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- 1/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g malin
- 150 g borówek
- 2 galaretki malinowe
- 400 g śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 4 białka
- 3/4 szklanki cukru
Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce, zagniatamy dość energicznie ciasto, formujemy kulę i wkładamy na 30 minut do lodówki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, wylepiamy ciastem. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 175 stopni ok. 25-30 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Galaretki malinowe rozpuszczamy w 3 szklankach wody. Na ciasto kruche wykładamy maliny i borówki, zalewamy tężejącą galaretką i odstawiamy do lodówki. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wrzątku. Odstawiamy do przestygnięcia. W misce ubijamy śmietankę, pod koniec dodajemy cukier, serek mascarpone oraz rozpuszczoną żelatynę. Miksujemy do połączenia się składników. Gotowy krem z mascarpone wykładamy na galaretkę z owocami i wstawiamy do lodówki. Białka ubijamy na sztywną pianę, po czym stopniowo dodajemy cukier. Miksujemy do momentu uzyskania sztywnej, lśniącej piany. Gotową pianę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. (Można odrysować na papierze blachę, w której podajemy ciasto, aby beza nam się zmieściła). Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 140 stopni. Upieczoną bezę odstawiamy do przestygnięcia, następnie przenosimy na ciasto.
Smacznego!
wygląda rewelacyjnie:) chętnie bym zjadła takie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam, bo jest pyszne! :)
UsuńPrzepis zapisany :) wykorzystam go na jakieś garden party:)
OdpowiedzUsuńSuper! :)
UsuńWygląda pięknie. Proporcje ciasta przygotowane są na jaki rozmiar blaszki? Na małą czy na dużą? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję! Blaszka 20x30 :)
Usuńa olej rzepakowy można zastąpić olejem słonecznikowym? Pozdrawiam
UsuńMożna :) Można również zastąpić olej masłem lub margaryną (pół kostki)
Usuńchętnie wypróbuję przepis;).pięknie się prezentuje..polecam przekładaniec brzoskwiniowy.pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/search/label/ciasta%20i%20ciasteczka
Wow, prezentuje się fantastycznie:) W sam raz na lato:)
OdpowiedzUsuńDziękuję pięknie :)
UsuńZapraszam do udziału w konkursie:
OdpowiedzUsuńhttp://www.fochygochy.blogspot.com/2014/05/konkurs-z-ksiazka-w-tle.html
Wygląda wspaniale! Zapisuję, na pewno zrobię :)
OdpowiedzUsuńZrób koniecznie! :)
Usuńwygląda bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda! Bardzo lubię dodatek oleju rzepakowego w ciastach :)
OdpowiedzUsuńBosko wyglądają te wszystkie warstwy :)
OdpowiedzUsuńTyle dobrego w jednym cieście! :) musi smakować obłędnie ;)
OdpowiedzUsuńWlasnie robie to ciacho ale przy wyrabianiu ciasta(zagniataniu) ciezko jest je zlepic w kule czy u pani tez bylo tak?
OdpowiedzUsuńNigdy nie miałam problemu z zagniataniem tego ciasta, Wiem też, że przepis wykonywali inni czytelnicy, nikt nic takiego nie zgłaszał.
UsuńWitam,
OdpowiedzUsuńCzy beza jak ostygnie powinna odejsc od papieru do pieczenia bez problemu?
Bo moja jeszcze jest ciepla ale klei sie i nie chce odejsc :/
Beza będzie przyklejona do papieru, ale po wystygnieciu bez problemu papier mozna zdjac :) Pozdrawiam
Usuń