Kolejny przepis na Wielkanoc. Pyszna, gotowana babka, która zawsze w święta gości na moim stole. Do jej przygotowania potrzebujemy specjalną formę do babki z pokrywką.
Składniki:
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- kostka margaryny lub masła
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 budyń śmietankowy
- 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Miksując białka dodajemy żółtka i resztę składników. Ciasto powinno być dość gęste. Formę na babkę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto i zamykamy formę. Następnie umieszczamy ją w dużym garnku. Nalewamy wodę do połowy, tak, aby forma nie pływała. Gdy woda się zagotuję, przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy babkę 1 godzinę i 5 minut. Gorącą babkę wyjmujemy z formy i zostawiamy do ostygnięcia. Babkę dekorujemy cukrem pudrem lub polewą czekoladową.
Smacznego!
Czytając nowości na liście czytelniczej bloggera zawsze się człowiek nauczy czegoś nowego. Na przykład tego, że babkę można sobie ugotować. To niezłe!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
prosta babka:) i do tego prosto ale efektownie udekorowana:)
OdpowiedzUsuńPięknie udekorowana: )
OdpowiedzUsuńomomomom moja ulubiona :) gości na moim stole w każde święta :) nie dodaję tylko do mojej budyniu muszę spróbować z Twojego przepisu
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie i na pewno tak smakuje! :)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie, gotowanej nigdy nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam!
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam taką babkę ale sama jeszcze nie robiłam moją mamą co roku. Najlepsza z zakalcem :)
OdpowiedzUsuńCzy moge do ciasta dodać troche kakao, zeby babka była laciata?
OdpowiedzUsuńOczywiście :)
UsuńPyszna jest ta babka :)
OdpowiedzUsuń