Ciasto "Leśny Mech" urzeka nie tylko smakiem, ale przede wszystkim wyglądem. Swój piękny, zielony kolor zawdzięcza szpinakowi. Szpinak nie jest mocno wyczuwalny w cieście, ale nadaje ciekawego charakteru. Ciasto jest wilgotne i naprawdę smaczne. Polecam!
Składniki:
(tortownica 26 cm)
- 450 g mrożonego szpinaku
- 3 jajka
- 200 g cukru
- 300 g mąki krupczatki
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 ml oleju
Krem:
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g mascarpone
- 2 łyżeczki cukru pudru
Do nasączenia:
- 1/2 szklanki wody
- odrobina soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru
Dodatkowo:
- granat do posypania
Szpinak rozmrażamy, odciskamy z wody i blendujemy. Jajka ucieramy z cukrem na puch, dodajemy olej i dalej ucieramy. Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy szpinak i całość dokładnie mieszamy. Dno formy wykładamy papierem do pieczenia. Nalewamy ciasto i pieczemy 45 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto wyrośnie z lekką górką. Po przestudzeniu obcinamy górkę i kruszymy ją. Wyrównane ciasto kroimy na pół. Kremówkę ubijamy, dodajemy serek mascarpone i cukier puder. Całość miksujemy. Dolny blat ciasta nasączamy i wykładamy połowę kremu. Dociskamy górnym blatem i czynność powtarzamy. Wierzch ciasta posypujemy pokruszonym ciastem i granatem.
Smacznego!
Ten kolor wyglada extra!
OdpowiedzUsuńto ciacho jest przepyszne :)
OdpowiedzUsuńNie wiem jak smakuje, ale wygląda przepięknie
OdpowiedzUsuńMam pytanie;) większość przepisów na to ciasto nie "namacza go" cytryną z wodą. Ten trik sprawia , że nie jest ono takie suche???
OdpowiedzUsuńDokładnie tak:) ciasto jest bardziej wilgotne:) Pozdrawiam
Usuń