Po długiej przerwie świątecznej czas powrócić do blogowania. Trochę mi to zajęło, ale udało się i jestem. Dziś mam dla Was ciasto z kaszy manny z wiśniami i galaretką. Zapraszam.
Składniki:
(forma 20x30)
- 250 g herbatników
- 1 l mleka
- 1,5 szklanki cukru
- 200 g masła
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 szklanka kaszy manny
- 2 łyżki kakao
- 1 szklanka kaszy manny
- 2 łyżki kakao
- duży słoik drylowanych wiśni
-1 galaretka wiśniowa
Formę wykładamy papierem do pieczenia.Układamy herbatniki. Do garnka wlewamy 0,5 litra mleka, dodajemy 3/4 szklanki cukru, 1 łyżeczkę cukru waniliowego, 100 g posiekanego masła. Gotujemy. Do zagotowanego mleka dodajemy 0,5 szklanki kaszy manny, cały czas mieszając, aż kasza zgęstnieje. Gotową kaszę wylewamy na herbatniki. Wyrównujemy. Układamy kolejną warstwę herbatników. Do garnka ponownie wlewamy 0,5 litra mleka, dodajemy 3/4 szklanki cukru, 1 łyżeczkę cukru waniliowego, 100 g posiekanego masła oraz 2 łyżeczki kakao. Po zagotowaniu dodajemy 0,5 szklanki kaszy, energicznie mieszając. Ciepłą kaszę wylewamy na herbatniki. Wiśnie odsączamy na durszlaku. Galaretkę rozpuszczamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odsączone wiśnie układamy na ciepłej kaszy, lekko je wciskając. Zalewamy tężejącą galaretką i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Ciasto najlepiej smakuje, jak wyciągniemy je z lodówki na 30-45 minut przed podaniem.
Smacznego!
Niezwykle apetycznie wygląda, mmmm... :-)
OdpowiedzUsuńDzięki :)
UsuńWygląda jak z jakiegoś kulinarnego magazynu :D
OdpowiedzUsuńCieszę się, że się podoba :)
UsuńChętnie bym teraz zjadła :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńdzięki kaszce na pewno było lekkie i delikatne!
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis :) Ciacho wygląda naprawdę smakowicie :)
OdpowiedzUsuńCoś pysznego! Załapałam si" na kawałek i szczerze mogę polecić!-pechowiec.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDziękuję Pani Irenko :)
UsuńFajne to ciasto! I z galaretką :)
OdpowiedzUsuń