poniedziałek, 12 stycznia 2015

Ciasto grysikowe z wiśniami i galaretką

Po długiej przerwie świątecznej czas powrócić do blogowania. Trochę mi to zajęło, ale udało się i jestem. Dziś mam dla Was ciasto z kaszy manny z wiśniami i galaretką. Zapraszam.



Składniki:
(forma 20x30)

- 250 g herbatników
- 1 l mleka
- 1,5 szklanki cukru
- 200 g masła
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 szklanka kaszy manny
- 2 łyżki kakao
- duży słoik drylowanych wiśni
-1 galaretka wiśniowa


Formę wykładamy papierem do pieczenia.Układamy herbatniki. Do garnka wlewamy 0,5 litra mleka, dodajemy 3/4 szklanki cukru, 1 łyżeczkę cukru waniliowego, 100 g posiekanego masła. Gotujemy. Do zagotowanego mleka dodajemy 0,5 szklanki kaszy manny, cały czas mieszając, aż kasza zgęstnieje. Gotową kaszę wylewamy na herbatniki. Wyrównujemy. Układamy kolejną warstwę herbatników. Do garnka ponownie wlewamy 0,5 litra mleka, dodajemy 3/4 szklanki cukru, 1 łyżeczkę cukru waniliowego, 100 g posiekanego masła oraz 2 łyżeczki kakao. Po zagotowaniu dodajemy 0,5 szklanki kaszy, energicznie mieszając. Ciepłą kaszę wylewamy na herbatniki. Wiśnie odsączamy na durszlaku. Galaretkę rozpuszczamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odsączone wiśnie układamy na ciepłej kaszy, lekko je wciskając. Zalewamy tężejącą galaretką i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Ciasto najlepiej smakuje, jak wyciągniemy je z lodówki na 30-45 minut przed podaniem.



Smacznego!

11 komentarzy:

Dziękuję za odwiedziny i każdy komentarz. Jest mi bardzo miło gościć Cię na moim blogu. Jeśli wypróbowałaś/łeś mój przepis i chcesz się podzielić zdjęciem, wyślij je do mnie na maila, a umieszczę je w galerii czytelników na facebooku :)

Pozdrawiam,
Ania