Grzegorz Łapanowski i Maia Sobczak to eksperci w dziedzinie zdrowego odżywiania. Przepisy, które
proponują w tej książce, są proste, zdrowe i przygotowane z
ogólnodostępnych produktów.
Książka jest bardzo ładnie wydana, posiada twardą oprawę, piękne i zachęcające
zdjęcia. Dodatkowym atutem tej książki jest wstęp, składający się z
prawie 50 stron bardzo ważnych wskazówek, od których powinniśmy zacząć.
Autorzy we wstępie opisują czym jest dobre jedzenie, jak powinniśmy się
odżywiać dając przykład dzieciom, jak robić rozsądne zakupy. Poruszane
są również kwestie wspólnego gotowania, pokazywania dzieciom, skąd
bierze się jedzenie, jak ważny jest ruch i zasady prawidłowej diety.
W książce znajdziemy prawie 90 przepisów na zdrowe i wartościowe dania, które podzielone są na 5
rozdziałów: I śniadania, II śniadania, obiady, przekąski/desery oraz
kolacje. Każdy przepis opatrzony jest pięknym zdjęciem zachęcającym do przygotowania potrawy. W książce między innymi znajdziemy
przepisy na placki owsiane, ciasto pomarańczowe z czekoladą, burgery z pęczaku, rybę w papilotach, pizzę czy bataty.
Myślę, że taką książkę powinien mieć w swojej bibliotece każdy kto gotuje i dba o zdrowie, jednak
szczególnie polecam rodzicom, którzy dopiero zaczynają swoją kulinarną
przygodę, dla których ważne jest, aby dziecko od małego było świadome,
jak należy zdrowo i dobrze jeść. Książka przyda się również osobom,
które chcą przejść na dietę, zmienić nawyki żywieniowe dziecka, a także
swoje. Dzięki książce zrozumiemy na czym polega i, jak ważne jest zdrowe odżywianie, a także będziemy mieli pewność, że każdy wybrany z książki przepis jest wartościowy.
Szczegóły:
Tytuł:
Najlepsze przepisy dla całej rodziny. Szkoła na widelcu
Autor:
Łapanowski Grzegorz, Sobczak Maia
Wydawca:
Publicat Wydawnictwo
Data premiery:
2014-11-19
Ilość stron:
192
Cena sugerowana: 34,90 zł
Dziękuję wydawnictwu Publicat za egzemplarz recenzencki.
Bardzo ciekawa ta książka.
OdpowiedzUsuńmiałam okazję poznać Grzesia osobiście, wspaniały i przemiły człowiek. kupię tę książkę ze względu na niego.
OdpowiedzUsuń