Lekkie, warzywne spaghetti z cukinii i marchewki, w towarzystwie pomidorów, łososia i newelli w sezamie. Zamiast makaronu spaghetti użyłam cienko pokrojonej cukinii i marchewki, które rewelacyjnie się sprawdziły w tej roli. Paski wykonałam za pomocą specjalnej obieraczki do warzyw. Wyszło smacznie, zdrowo i kolorowo.
Składniki:
(2 porcje)
- 1 mała cukinia
- 1 marchewka
- 1 pomidor
- 4 żółte pomidorki koktajlowe
- 100 g wędzonego łososia na ciepło
- 100 g Newelli klasycznej
- 2 łyżki sezamu
Sos winegret:
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- łyżeczka miodu
- mały ząbek czosnku
- sól
- pieprz
Za pomocą obieraczki cukinię obieramy na cienkie paski. To samo robimy z obraną marchewką. Do gotującej się wody wrzucamy marchewkę, po minucie dodajemy cukinię. Gotujemy kolejną minutę i przekładamy na durszlak, zalewamy zimną wodą. Gotowe spaghetti przekładamy na talerz. Pomidora obieramy ze skórki, drobno kroimy. Dodajemy do spaghetti. Następnie układamy wędzonego łososia i pomidorki koktajlowe. Sezam prażymy na suchej patelni. Newellę kroimy w kostkę i obtaczamy w ciepłym sezamie. Układamy na talerz, razem z pomidorkami koktajlowymi. Wszystkie składniki na sos mieszamy i polewamy nasze spaghetti.Podajemy z pełnoziarnistą grzanką.
Smacznego!
świetnie wygląda tyle kolorów na talerzu:)
OdpowiedzUsuńAle kolory!<3
OdpowiedzUsuńUwielbiam warzywny makaron! :)
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawy pomysł na zdrowy obiad :)
OdpowiedzUsuńWygląda znakamicie! :)
OdpowiedzUsuńI jak kolorowo! *.*