Cebula faszerowana kurkami to świetny pomysł na przekąskę. Cebulki często goszczą na moim stole, z przeróżnym farszem. Zawsze zachwycają i cieszą się powodzeniem. Zapraszam!
Składniki:
- 4 średnie cebule
- 200 g kurek
- 4 plasterki szynki
- 3 łyżki serka śmietankowego typu almette
- łyżka masła
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
Kurki dokładnie myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku. Cebule obieramy
i gotujemy 10 minut w osolonej wodzie. Następnie odcinamy kapelusze i
za pomocą widelca wydrążamy środek, który kroimy w drobną kostkę. Na
patelni rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy pokrojoną cebulę, szynkę i
kurki. Smażymy 5 minut, po czym dodajemy 3 łyżki serka śmietankowego i posypujemy natką pietruszki. Mieszamy do połączenia się
składników. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotowy farsz nakładamy do środka
cebuli i zapiekamy 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!
Wspaniały pomysł. Jestem wielką fanką cebuli :) Z pewnością będzie to dla mnie inspiracja :)
OdpowiedzUsuńCieszę się i polecam :)
UsuńBardzo fajny przepis, nie znałam go i mnie kusi :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, cebulki wyglądają kusząco i pysznie :)
OdpowiedzUsuńCudowna cebula :)
OdpowiedzUsuńNie lubię cebuli :p
OdpowiedzUsuńmuszę zrobić! znakomicie się zapowiada :D
OdpowiedzUsuńKoniecznie! :)
UsuńJak to fantazyjnie wygląda :D
OdpowiedzUsuńPrawda? a to tylko cebulka :)
Usuńdla mnie bomba, choć A. to takiej ilości cebuli raczej by nie zdzierżył, ale może zrobię tylko dla siebie :D
OdpowiedzUsuńBardzo pomysłowe danie, cebule wyglądają według mnie jak małe krasnoludki :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń