środa, 7 maja 2014

Muffinki z rabarbarem i kruszonką

Pyszne, małe muffinki z rabarbarem i kruszonką. Idealne do zabrania w piknikowy koszyk, czy na rower :)






Składniki:
(ok. 16 sztuk)

- 2 szklanki mąki
- pół szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 100 g masła
- szklanka mleka
- 2 jajka
- szklanka pokrojonego w kostkę rabarbaru
- 2 łyżki cukru

Kruszonka:

- 6 łyżek mąki
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki cukru



Rabarbar kroimy w drobną kostkę, zasypujemy 2 łyżkami cukru i odstawiamy na pół godziny, aby puścił sok. Składniki na kruszonkę umieszczamy w misce i rozcieramy między palcami. W naczyniu mieszamy przesianą mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodajemy również rabarbar. Roztopione, przestudzone masło mieszamy z mlekiem i jajkami. Następnie łączymy wszystkie składniki razem, delikatnie mieszając. Formę do muffinek wykładamy papilotkami, nalewamy ciasto z rabarbarem, posypujemy kruszonką i pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni ok. 20-25 minut do tzw. suchego patyczka.




Smacznego!

21 komentarzy:

  1. Jak one prześlicznie wyglądają! Cudownie apetyczne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliczni wyglądają te muffiny jeszcze ta kruszonka- obłęd.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają niezwykle słodko w tych papilotkach: ))

    OdpowiedzUsuń
  4. jakie słodziutkie :)

    serdecznie zapraszam na risotto z pieczarkami! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. małe pyszności:) na piknik idealne:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Szwendam się tak po blogach, wszędzie mój ukochany rabarbar. Się pytam więc ja, jak żyć i jak nie tyć od samego patrzenia na cudowności takie jak te muffinki...?

    OdpowiedzUsuń
  7. Szkoda jeść, takie są urocze :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Rzeczywiście szkoda zjeść taką babeczkę, ale co tam, skusiłabym się! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tam szkoda, uwiecznione na zdjęciu więc śmiało można, a nawet trzeba jeść :)

      Usuń
  9. Pyszne maluszki! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Były pyszne, nie za słodkie, wilgotne i ta kruszonka :) Dziękuję za przepis. Iwona

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za opinię i polecam się na przyszłość :)

      Usuń
  11. Babeczki prezentują się fantastycznie w tych papilotach <3

    OdpowiedzUsuń
  12. Rzeczywiście papilotki super pasują kolorem :) Polecam też kokosowe muffinki z rabarbarem, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  13. cudne! właśnie się robią :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Hej. Zrobilam te muffinki, teraz są w piekarniku i ślicznie pachną. Tylko ta kruszonka, wydaje mi się, że trochę za duzo masla dałam ale troche maki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, jeśli dałaś za dużo masła, dodanie większej ilości mąki rozwiążę sprawę. Pozdrawiam!

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i każdy komentarz. Jest mi bardzo miło gościć Cię na moim blogu. Jeśli wypróbowałaś/łeś mój przepis i chcesz się podzielić zdjęciem, wyślij je do mnie na maila, a umieszczę je w galerii czytelników na facebooku :)

Pozdrawiam,
Ania