sobota, 26 kwietnia 2014

Domowy budyń waniliowy z malinami

Domowy, pyszny, waniliowy budyń z dodatkiem moich ulubionych malin. Idealny na śniadanie, kolację czy deser.




Składniki:
(4 porcje)
- 1 litr mleka
- 1 laska wanilii
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 2 łyżeczki cukru
- 50 g masła
- 4 żółtka
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 250 g malin świeżych lub mrożonych + cukier


Maliny umieszczamy w rondelku, podgrzewamy z 2 łyżeczkami cukru, do momentu, aż maliny się rozpadną. Pół szklanki mleka nalewamy do miski, dodajemy żółtka i mąkę ziemniaczaną. Mieszamy rózgą. Resztę mleka wraz z cukrem i masłem umieszczamy w garnku. Laskę wanilii kroimy wzdłuż. Wyjmujemy nasionka i umieszczamy je w garnku wraz z laską. Gotujemy na małym ogniu. Gdy mleko się zagotuje, wyjmujemy laskę i cały czas mieszając dodajemy wymieszane żółtka. Gotujemy chwilę, aż budyń zgęstnieje. Podajemy ciepły lub zimny z musem malinowym.




Smacznego!





7 komentarzy:

  1. prosty deser, a jak efektownie podany:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepadam za budyniem na ciepło :) mam w zanadrzu taki z torebki ale pewnie ma się nijak to Twojego :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O rety, jak ja dawno nie jadłam budyniu! A zdjęciami na Twoim blogu jestem po prostu zachwycona!

    OdpowiedzUsuń
  4. Niby takie proste ale mam ochotę wziąć łyżeczkę i zatopić ją w Twoich pucharkach:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Taki budyń to idealny deser, który nie jest trudny w wykonaniu a wygląda po prostu bajecznie; )

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i każdy komentarz. Jest mi bardzo miło gościć Cię na moim blogu. Jeśli wypróbowałaś/łeś mój przepis i chcesz się podzielić zdjęciem, wyślij je do mnie na maila, a umieszczę je w galerii czytelników na facebooku :)

Pozdrawiam,
Ania