Składniki:
- 300 g mleka w proszku
- 100 g orzechów laskowych
- 100 g orzechów włoskich
- 80 g żurawiny
- 80 g obranych pistacji
- 12 herbatników
- 120 g masła
- 1/3 szklanki cukru
- 3/4 szklanki wody
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
Mleko w proszku mieszamy z bakaliami i pokruszonymi herbatnikami. W rondelku umieszczamy masło, cukier i wodę. Gotujemy na małym ogniu, do połączenia się składników. Masę odstawiamy, aby trochę przestygła. Keksówkę (u mnie 26x14) wykładamy folią spożywczą. Folia powinna wystawać za foremkę, aby łatwiej wyciągało się blok. Przestudzoną, letnią masę wlewamy do mleka z bakaliami. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do keksówki. Masę dociskamy łyżką, przykrywamy folią i umieszczamy w lodówce. Najlepiej na całą noc.
Smacznego!
Świetne! :) Chętnie bym spróbowała jak smakuje :)))
OdpowiedzUsuńPolecam się przekonać :)
UsuńWygląda apetycznie, muszę zrobić :D
OdpowiedzUsuńKoniecznie!
UsuńWygląda niesamowicie, kusi bardzooo,, żałuje , że jest mleko w proszku, mam alergię.
OdpowiedzUsuńZazdroszczę smaku:)
Miłego wieczoru.
W takim razie, ja też żałuję, że nie możesz spróbować :( Pozdrawiam!
UsuńWygląda przecudownie! Po prostu mus wypróbować :))
OdpowiedzUsuńMus to mus! :)
UsuńBajecznie wyglada,a więc masa jest miękka ,kremowa,jak czekolada?
OdpowiedzUsuńPo schłodzeniu masa jest zwarta, kremowa. Wydaję się twarda, ale idealnie się kroi. Rozpływa się w ustach :) Musisz spróbować :)
UsuńWygląda wspaniale ! :)
OdpowiedzUsuńwygląda świetnie:) białej wersji nie robiłam.
OdpowiedzUsuńPrzepięknie wygląda!
OdpowiedzUsuńAle on wygląda cudnie! Narobiłaś mi ochoty na to cudo!
OdpowiedzUsuńWygląda naprawdę wspaniale! Z takim ogromem bakalii lubię najbardziej :)
OdpowiedzUsuńobłędny!!!
OdpowiedzUsuńmmm.., ale rewelacyjnie wygląda!
OdpowiedzUsuńwygląda niesamowicie bajecznie! ;D
OdpowiedzUsuńChyba najładniejsze zdjęcie czekoladowego bloku jakie widziałam ;) Bardzo apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję pięknie :)
UsuńO żesz Ty! Ten blok wygląda po prostu nieziemsko, i te kolory! Mam obłęd w oczach:)
OdpowiedzUsuńZrobiłam! Blok pyszny, wszystkim smakował, nawet dostałam zamówienie na kolejny :) Pozdrawiam! Kasia
OdpowiedzUsuńCieszę się Kasiu, że smakowało :) Pozdrawiam!
UsuńWaniliowego nie znałam, wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam białego bloku :) Trzeba to nadrobić :) A różowe tło wyszło idealnie ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję! :) Koniecznie musisz kiedyś wypróbować, bo jest pyszny :)
OdpowiedzUsuńCzy pistacje mają być solone czy nie?
OdpowiedzUsuńCzy pistacje są solone czy nie?
OdpowiedzUsuńSkorupka zawsze jest słona;) obieramy solone :)
Usuńprzepyszny,....zrobilam wczorai i lumaaaa
OdpowiedzUsuń