Jeśli lubicie batoniki bounty, ten przepis jest dla Was. Pyszne, kokosowe kuleczki, oblane czekoladą. Smakują, jak oryginalne batoniki. Serdecznie polecam!
Składniki:
( na około 25 sztuk)
- 200 g wiórek kokosowych
- 70 g cukru pudru
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- 70 g masła
- 200 g mlecznej czekolady
(ja użyłam 100 g mlecznej i 100 g gorzkiej)
W misce mieszamy wiórki kokosowe z cukrem pudrem. W rondelku umieszczamy śmietankę i masło, podgrzewamy do rozpuszczenia się masła. Wlewamy całość do wiórek i mieszamy do połączenia składników. Gotową masę wkładamy na 30 minut do lodówki. Gdy masa się schłodzi, lepimy kulki. Wykładamy je na papier do pieczenia, przykrywamy folią spożywczą i umieszczamy na godzinę do lodówki. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Ja użyłam milki, według mnie jest najrzadsza i najlepiej się rozpuszcza. Kulki nadziewamy na wykałaczkę, maczamy w czekoladzie i odkładamy na papier do pieczenia. Gdy wszystkie kulki będą obtoczone w czekoladzie, chłodzimy je w lodówce 2 godziny.
Chętnie poczęstowałabym się tą wersją w gorzkiej czekoladzie :)
OdpowiedzUsuńchoć jeszcze nie spróbowałam, to myślę, że smakują nawet lepiej niż oryginalne batoniki :)
OdpowiedzUsuńCzas się przekonać! :)
Usuńwyglądają smakowicie!!!
OdpowiedzUsuńŚwietne
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Pychotka! :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńUwielbiam! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńrobiłam kiedyś w foremce od czekoladek. przyznaje, że są identyczne!:) a to mój ulubiony baton:)
OdpowiedzUsuńA ja mam całą torebkę tych wiórek kokosowych i zastanawiałam się do czego je wykorzystać, muszę wypróbować, świetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńA idź mi z tymi słodkimi kuleczkami! Za chwilę zaczynam dzień w pracy i już mi ślinka cieknie. Jak ja się teraz skupię?
OdpowiedzUsuńCzas na przerwę! Czas na bounty! :)
UsuńO mniam, wyglądają wyjątkowo kusząco :)
OdpowiedzUsuńNa pewno dużo lepsze niż bounty :))
OdpowiedzUsuńAż mi ślinka cieknie...Twoje pralinki wyglądają cudnie, no i te piękne zdjęcia...:)
OdpowiedzUsuńAle super wyglądają, zdecydowanie gorzka czekolada - spróbuję.
OdpowiedzUsuńCześć, chcialam zapytać czy w ciasteczkach z tego przepisu:
OdpowiedzUsuńhttp://xcookandlookx.blogspot.com/2014/01/ciasteczka-maslane-najlepsze.html?m=0
masło można zamienić na margarynę? Nie stracą one swojego maslanego smaku?
Dzięki, Karolina :)
Witaj :) Radziłabym użyć masła, z margaryną nie będą już smakowały tak samo. Pozdrawiam!
UsuńSmaczniutkie :)
OdpowiedzUsuń