Składniki:
- 400 g mąki pszennej tortowej
- pół szklanki miodu
- 120 g masła
- 120 g cukru pudru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 płaska łyżeczka kakao
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- większa szczypta soli
Miód, masło i cukier umieszczamy w rondelku, podgrzewamy do połączenia się składników. Gotową masę odstawiamy, aby przestygła do temperatury pokojowej. W misce mieszamy wszystkie suche składniki, po czym dodajemy jajko i żółtko oraz przestudzona masę. Wszystko miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Zagniecione ciasto owijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na 2-3 godziny. Schłodzone ciasto dzielimy na pół, blat podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 3 mm. Pierniczki wyjdą pulchniutkie i miękkie. Jeśli rozwałkujemy ciasto bardzo cienko wyjdą twardsze. Pierniczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 6-7 minut, po czym szybko zdejmujemy z blachy i odstawiamy do przestygnięcia.
Smacznego!
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńJakie słodziasne piernikowe ludki :D
OdpowiedzUsuńw zeszłym roku podziwiałam, w tym upiekłam. Są pyszne! i faktycznie, gotowe od razu do jedzenia ;) mam nadzieję, że do Świąt jeszcze coś z nich zostanie.. :D dziękuje za przepis!
Usuńprzy okazji chciałam życzyć spokojnych i radosnych Świąt :)
Bardzo się cieszę! :) Dziękuję za życzenia i również życzę Wesołych Świąt! :)
Usuńjakie cudowne! ach, ach, ach :] piernikowe potworki ! :p
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńAle urocze ! Napiłabym się teraz dobrej latte w towarzystwie takiego ludzika z piernika :D
OdpowiedzUsuńPyszne połączenie :)
UsuńŚliczne, słodkie zdjęcia!
OdpowiedzUsuńDzięki! ;-)
UsuńŚliczne pierniczkowe ludziki;)
OdpowiedzUsuńPrześliczne pierniczki:)
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować ten przepis :] Widzę, że kubki z reniferami z Home&you rządzą w całej blogosferze :]
OdpowiedzUsuńTen zanurzony w kubku mój faworyt :) świetnie wyglądają!
OdpowiedzUsuńjakie urocze ludziki!:)
OdpowiedzUsuńmam pytanie, z przepisu wychodzi, że dodajemy jedno CAŁE jajko i jedno żółtko, tak?
OdpowiedzUsuńi czy jak dodam mąkę pszenną babuni to będzie jakaś różnica?
Zgadza się, dodajemy 1 całe jajko i 1 żółtko. Co do mąki to tortowa jest najlżejsza, używając innej mąki ciasto może wyjść bardziej kruche
UsuńIle pierniczków wyjdzie z tego przepisu?
OdpowiedzUsuńWszystko zależy od wielkości foremek, ja używałam różnych, wyszło mi ok. 60 sztuk :)
Usuńpiękne zdjęcia robisz :) pierniczki jak malowane!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję! :)
UsuńŚliczne ludziki ,Pozdrawiam i życzę cudownych Świąt:)
OdpowiedzUsuńDziękuję i wzajemnie! Wesołych Świąt! :)
UsuńTe pół szklanki miodu to ile mniej wiecej gramów lub mililitrów? teraz każda szklanka jest inna...
OdpowiedzUsuńUżywam szklanek o poj. 250 ml.
UsuńDziękuję ! :)
Usuń