Cordon blue, inaczej kotlet szwajcarski to ciekawa odmiana polskiego schabowego, wzbogacona o dodatek sera i szynki. Świetnie się prezentuje, a w dodatku jest bardzo smaczny. Polecam serdecznie.
Składniki:
- 4 piersi z kurczaka
- 4 plastry szynki
- 8 plastrów sera żółtego
- 50 g masła
- 2 szklanki płatków kukurydzianych
- sól
- pieprz
Piersi z kurczaka rozbijamy za pomocą tłuczka. Najlepiej umieścić pierś między płatami folii spożywczej, aby mięso nam się nie podziurawiło. Rozbite piersi przyprawiamy solą i pieprzem. Następnie na każdą pierś kładziemy po 2 plasterki sera żółtego i po 1 plasterku szynki. Całość zwijamy, tworząc roladki. Masło rozpuszczamy w rondelku. Płatki mielimy. Zwinięte roladki smarujemy masłem, obtaczamy w płatkach i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 stopni ok. 30 minut.
Smacznego!
a ja na to zawsze de volaj mówiłam :D
OdpowiedzUsuńAle super, tak ładnie się prezentują :)
U mnie to jeden wielki kawał :D
Bo devolay jest podobny, z tym, że do panierki używamy mąki i jajka :)
Usuńten wypływający ser jak widzę to od razu bym zjadła, pycha
OdpowiedzUsuńpowiem Ci że prezentuje się tak pysznie że aż żałuję że to tylko zdjęcie przede mną :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńw płatkach nie robiłam jeszcze:) prezentuje się niesamowicie.
OdpowiedzUsuńpolecam zrobić, pycha :)
UsuńPyszotka, bardzo lubię :D
OdpowiedzUsuńBo on jest zawinięty jak devolay.
OdpowiedzUsuńA ja zawijam na pół i tyle.
Mimo wszystko to super połaczenie smakowe.
Ja robię wersję z serem pleśniowym i szynką.
Też pysznie :)
UsuńO, świetny, muszę taki zrobić u siebie na obiadek :) Chociaż u mnie chłopak ostatnio marudzi, że za dużo kurczaka :D
OdpowiedzUsuńmam smaczka!
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda!
OdpowiedzUsuńMmmm ten ser... I panierka, cudownie wygląda!
OdpowiedzUsuńbardzo je lubię:)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne mięsko :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń