Składniki (na 1 tartę lub 4 mini tarty):
150 g mąki pszennej
- 50 g cukru pudru
- 50 g zimnego masła
- 1 jajko
- szczypta soli
- 3 banany
- 100 g gorzkiej czekolady
- 400 g śmietanki 30%
- ćwiartka cytryny
- 1 łyżeczka cukru pudru
W misce umieszczamy mąkę, cukier puder i szczyptę soli. Zimne masło drobno siekamy i zagniatamy wszystkie składniki. Dodajemy jajko i dość szybko wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy na 20 minut do lodówki. Formę do tarty smarujemy masłem. Schłodzone ciasto należy rozwałkować, podsypując je mąką. Następnie ciasto przekładamy do foremki, dociskamy i wyrównujemy. Nakłuwamy całość widelcem i odstawiamy do lodówki na kolejne 15 minut. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 170 stopni. Ciasto przykrywamy folią aluminiową i obciążamy groszkami lub fasolą. Pieczemy 20 minut, następnie zdejmujemy folię i pieczemy kolejne 10 minut, do uzyskania złotego koloru. Upieczone ciasto odstawiamy do przestygnięcia. Czekoladę (90g) rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy 100 g śmietanki i mieszamy do połączenia składników.Odstawiamy do przestygnięcia. Resztę czekolady ścieramy na tarce Banany kroimy w plasterki i skrapiamy je cytryną. Kremówkę ubijamy, dodajemy cukier puder. Na dno tarty wylewamy czekoladę, następnie układamy banany i wierzch przykrywamy kremówką. Gotowe tarty obsypujemy wiórkami czekolady i wstawiamy do lodówki.
Smacznego!
Boże, to cudowne... Jestem w raju :))
OdpowiedzUsuńMniam, istna rozpusta! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńMistrzostwo świata te mini tarty! Zachwycają, ach :-)
OdpowiedzUsuńMałe cudeńka!
OdpowiedzUsuńTaka tarta musi być boska! W weekend robię!
OdpowiedzUsuńDaj znać czy smakowało ;)
UsuńAjajaja :D
OdpowiedzUsuńNie będę mogła teraz spać! :) Pozdrawiam Kaśka
OdpowiedzUsuńTarta wygląda bajecznie! Z bananami robiłam raz i zdecydowanie było to jedno z najlepszych deserów jakie jadłam (nie licząc serników ;))
OdpowiedzUsuńTwojej środek tak kusi, że zaraz bym się na nią rzuciła :)
Ja również uważam, że to jedna z lepszych. Pozdrawiam! :)
Usuńpyszne połączenie w fantastycznej formie, mmm... :)
OdpowiedzUsuńJakie piękne<3 To połączenie jest przepyszne!
OdpowiedzUsuńi jak tu iść na diete?
OdpowiedzUsuńJaką dietę? ;)
UsuńJa lubię :) Taka tarta dla mnie byłaby idealna :)
OdpowiedzUsuńnooo i jestem totalnie mu oddana! A jak one ładnie wyglądają, mniaaaam!
OdpowiedzUsuńCoś wspaniałego! Zdjęcia totalnie mnie oczarowały!;)
OdpowiedzUsuńchyba jednak nie powinnam wchodzić na takie przepisy o tej porze :)
OdpowiedzUsuńczekolada i banan to połączenie wręcz idealne niczym truskawka i śwmietana czy też szpinak i czosnek (hmm z tym ostatnim może trochę się zagalopowałam :D )
wspaniałe małe słodkości! mniam!
polączenie doskonałe:)
OdpowiedzUsuńnota bene u mnie za chwile sernik bananowo-czekoladowy:)
tarta wygląda bardzo kusząco
pyszny deser!:) oj kusisz:)
OdpowiedzUsuńIdealne, banan i czekolada, marzenie i pychota:)
OdpowiedzUsuńpyszności serwujesz :) mam ochotę na taką tartę!
OdpowiedzUsuńWersje mini wyglądają idealnie :)
OdpowiedzUsuńto jedna z moich ulubionych tart:) wstyd się przyznać ale na cięższe babskie dni, kupuję sobie taką gotową i cała moja:)
OdpowiedzUsuńlubimy, lubimy bardzo :)
OdpowiedzUsuńtarta pięknie się prezentuje - a w przekroju jak pod linijkę :)
Jutro sama zrobie taka tarte bo wyglada cudnie!
OdpowiedzUsuńTarta wygląda cudownie i smakowicie!
OdpowiedzUsuńMam tylko pytanie, nie doczytałam się na ile porcji jest przepis i na jakie wielkie naczynka - składniki mam i planuje ją upiec w piątek :3
Jeśli byś mogła, to odpowiedz u mnie na bologu http://martoslawa.blogspot.com/ Z góry bardzo Ci dziękuje :)
Dziękuje bardzo za odpowiedź! Własnie biorę się do pracy :3
UsuńOjeej, cudownie wyglądają te tarty. Boskie :-D
OdpowiedzUsuńW skladnikach jest jedno jajo a w przepisie nie wspominasz o nim. Co z nim zrobic? ;-)
OdpowiedzUsuńWitam. Jajko wykorzystujemy do przygotowania ciasta. W przepisie jest informacja. Pozdrawiam :)
UsuńA ja mam pytanie z innej beczki ;) Gdzie można kupić takie niebieskie drewnie tło?
OdpowiedzUsuńNa allegro :)
Usuń