Pyszne, kruche ciasteczka z kolorowymi drażetkami M&M's. Idealne dla dzieciaków, jak również dla tych dorosłych łasuchów :)
czwartek, 28 listopada 2013
sobota, 23 listopada 2013
Bruschetta z pomidorami i oliwkami
Bruschetta to fajny pomysł na przystawkę czy propozycję śniadaniową. Najbardziej popularna wersja bruschetty to ta z pomidorami i bazylią, jednak istnieje wiele innych wariantów, które warto spróbować. Polecam wersję z pomidorami, oliwkami i fetą.
niedziela, 17 listopada 2013
Pełnoziarniste tosty z awokado i jajkiem sadzonym
Dziś polecam pełnoziarniste tosty, z serkiem śmietankowym, awokado i jajkiem sadzonym. Bardzo proste, szybkie i zdrowe śniadanie. Jeśli nie próbowaliście takiego połączenia, serdecznie polecam.
niedziela, 10 listopada 2013
poniedziałek, 4 listopada 2013
Tarta z bananami i czekoladą
Lubicie połączenie bananów i czekolady? Jeśli tak to ten przepis jest właśnie dla Was. Zapraszam!
Składniki (na 1 tartę lub 4 mini tarty):
150 g mąki pszennej
- 50 g cukru pudru
- 50 g zimnego masła
- 1 jajko
- szczypta soli
- 3 banany
- 100 g gorzkiej czekolady
- 400 g śmietanki 30%
- ćwiartka cytryny
- 1 łyżeczka cukru pudru
W misce umieszczamy mąkę, cukier puder i szczyptę soli. Zimne masło drobno siekamy i zagniatamy wszystkie składniki. Dodajemy jajko i dość szybko wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy na 20 minut do lodówki. Formę do tarty smarujemy masłem. Schłodzone ciasto należy rozwałkować, podsypując je mąką. Następnie ciasto przekładamy do foremki, dociskamy i wyrównujemy. Nakłuwamy całość widelcem i odstawiamy do lodówki na kolejne 15 minut. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 170 stopni. Ciasto przykrywamy folią aluminiową i obciążamy groszkami lub fasolą. Pieczemy 20 minut, następnie zdejmujemy folię i pieczemy kolejne 10 minut, do uzyskania złotego koloru. Upieczone ciasto odstawiamy do przestygnięcia. Czekoladę (90g) rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy 100 g śmietanki i mieszamy do połączenia składników.Odstawiamy do przestygnięcia. Resztę czekolady ścieramy na tarce Banany kroimy w plasterki i skrapiamy je cytryną. Kremówkę ubijamy, dodajemy cukier puder. Na dno tarty wylewamy czekoladę, następnie układamy banany i wierzch przykrywamy kremówką. Gotowe tarty obsypujemy wiórkami czekolady i wstawiamy do lodówki.
Smacznego!
niedziela, 3 listopada 2013
Wyniki konkursu
Witajcie Kochani! Nadszedł czas na ogłoszenie wyników konkursowych. Tematem przewodnim było zaprezentowanie ulubionego deseru. Przesłaliście sporo fantastycznych prac, z czego bardzo się cieszę. Wybór był trudny, ponieważ miałam kilku faworytów, a nagrodę tylko jedną. Ostateczną decyzję jednak podjęłam... a więc miło mi poinformować, że zwycięskim przepisem zostaje Tort śmietankowy Snickers nadesłany przez Panią Magdalenę Nawotną.
Serdecznie gratuluję!
Proszę o maila z danymi do wysyłki nagrody