Dziś przepis na ciasto dla zwolenników serników na zimno i pianek. Lekka pianka z galaretką i pysznymi, soczystymi czereśniami.
Składniki (forma 23 cm):
- 100 g biszkoptów
- 60 g masła
- 1 galaretka truskawkowa
- 400 g śmietanki 30%
- 500 g czereśni
- 1 - 1,5 galaretki wiśniowej
Biszkopty miksujemy malakserem, dodajemy roztopione masło. Mieszamy do połączenia składników. Dno formy wykładamy papierem do pieczenia. Następnie wykładamy masę biszkoptową i uklepujemy. Odstawiamy do lodówki. Truskawkową galaretkę rozpuszczamy w 250 ml wody. Ubijamy śmietankę. Cały czas ubijając dodajemy tężejącą galaretkę. Masę wykładamy na formę i wkładamy na godzinę do lodówki. Galaretkę wiśniową rozpuszczamy w 500 ml wody. Jeśli chcemy, aby galaretki było więcej tak jak u mnie. Dajemy 1,5 galaretki na 750 ml wody. Czereśnie myjemy i usuwamy pestki. Układamy na piankę. Następnie zalewamy wystudzoną galaretką i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki.
Smacznego!
aaaaaa boskie!:) kocham czereśnie i ciacha na zimno:)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, a takie ciasta uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńcudowny :) dobrze że dziś jadłam swój sernik na zimno bo by Ci go zabrała :)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się bardzo efektownie! :)
OdpowiedzUsuńoj, tak boskie! mmm pycha!
OdpowiedzUsuńPiękny! Już chyba końcówka czereśni :(
OdpowiedzUsuńU mnie na działce jeszcze jest sporo, w sklepach i na targach również :)
UsuńCzereśnie już się kończą ale pewnie można i inne owoce wykorzystać, bo takie ciasto to przez cały rok chce się jeść :))
OdpowiedzUsuńDokładnie tak! :)
Usuńwygląda świetnie i te czereśnie...mmm: )
OdpowiedzUsuńśliczne! :)
OdpowiedzUsuńO tak, to dla mnie właśnie ten kawałek, bom ja miłośniczka wszelkich pianek i serników na zimno :-)
OdpowiedzUsuńnie ma nic lepszego na deser na upalne dni :) taki "serniczek" przebija nawet lody :)
OdpowiedzUsuńJakie piękne ciastom widać że rozpływa się w ustach :-)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale, właśnie zastanawiałam się co zrobić z czereśni, już wiem :)
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie!
OdpowiedzUsuńPięknie wyszło!;)
OdpowiedzUsuńja tak uwielbiam czereśnie , że kiedy tylko kupię to od razu zjadamy :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam !
Kiedy siadałam do kompa moją misją było znalezienie ciasta na weekend. Wchodzę do Ciebie i już widzę co zrobię! Wygląda pięknie, i zdążę jeszcze wykorzystać czereśnie nim się skończą :D
OdpowiedzUsuńCieszę się, daj znać czy smakowało :)
UsuńMoja mama robi coś podobnego :) Pyszne i lekkie, idealne na upały!
OdpowiedzUsuńPrzepis idealny dla mnie! ;)
OdpowiedzUsuńo ja.. boskość :D
OdpowiedzUsuńAle jak ty to zrobiłaś, że ta galaretka tak prosto ci się ukroiła? Moja marzenie, hahaha :D
Kwestia noża :)
Usuńuwielbiam ;)
OdpowiedzUsuńJedno z moich ulubionych ciast. Wersji z czereśniami nie próbowałam, ale uwielbiam połączenie galaterki z owocami, biszkoptem i śmietaną. Wygląda pięknie!:)
OdpowiedzUsuńCzy zamiast miksowania biszkoptów z masłem można użyć całych biszkoptów na spód?
OdpowiedzUsuńOczywiście :)
OdpowiedzUsuńAle piękny!
OdpowiedzUsuń