Za co lubię to ciasto? Za to, że jest puszyste i wilgotne. Za to, że można kombinować przy nim z różnymi owocami. Za to, że zajmuję niewiele czasu. Za to, że przygotowanie wymaga użycia tylko łyżki i za to, że potrzebna jest tylko jedna miska! :)
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g cukru
300 g jogurtu (użyłam morelowego)
- 2 duże jajka
- pół szklanki oleju
- 400 g dowolnych owoców (ja użyłam moreli)
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier. Mieszamy. Następnie dodajemy resztę składników (ważne, aby były w temp. pokojowej) i całość mieszamy łyżką do połączenia i uzyskania jednolitej masy. Nie używamy miksera i nie mieszamy zbyt długo! Formę (u mnie 23cm) natłuszczamy i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy naszą masę i na wierzchu układamy umyte i przekrojone na pół morele. Gotowe ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 50 minut. Temperatura pieczenia 180 stopni. Pieczemy do suchego patyczka.
mmmm jak pieknie wyglada! uwielbiam takie wilgotne ciasta.
OdpowiedzUsuńTakie ciasta są najlepsze :D
OdpowiedzUsuńtakie ucierane ciacha są szybkie i pyszne:)
OdpowiedzUsuńPs. gotowanie za głosowanie już trwa!:)
o rany ale wygląda smakowicie:x
OdpowiedzUsuńwygląda cudownie!
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda to ciasto:-)
OdpowiedzUsuńpieczemy z termoobiegiem czy bez?/?/?
OdpowiedzUsuńBez termoobiegu
UsuńNo i na talerzu zaświeciło słońce :)))
OdpowiedzUsuńA jakie puchate i smaczne! :)
OdpowiedzUsuńMam podobny przepis na ciasto do owoców, ale tam trzeba miksować! W takim razie zapisuję Twój:-)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda i pachnie aż tutaj !
Ale ma piękny, żółty kolorek!:)
OdpowiedzUsuńTwoje ciasto wygląda jak słońce (a raczej słońca)! Po pokonaniu trasy z Wrocławia do Krakowa na motocyklu w deszczu (!) aż mi się zrobiło ciepło od patrzenia :)
OdpowiedzUsuńmam prawie identyczny przepis, potwierdzam jest super! lubię ciasto na oleju
OdpowiedzUsuńnajczęściej robiłam z wiśniami, ale rzeczywiście z każdym owocem smakuje pysznie!
Ach, lubimy takie nieksomplikowane przepisy! Ciacho wygląda niewiarygodnie apetycznie!
OdpowiedzUsuńoj pysznie to wygląda!:)
OdpowiedzUsuńbardzo ładne zdjęcia!:)
obserwuje i zapraszam do mnie na słodkie spagetti:)
oj jak pysznie to wygląda!
OdpowiedzUsuńbardzo ładne zdjecia.
obserwuje i zapraszam do mnie na słodkie spagetti :)
Wygląda przepysznie, jest bardzo kolorowe i wydaje się proste w przygotowaniu! Mniam!
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie :) przepis zachowam i na pewno skorzystam :D
OdpowiedzUsuńJa też je już bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńtak lubię ... prosto i smacznie :)
OdpowiedzUsuńŚwietne ciasto i piękne zdjęcia :))
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie, mam na nie straszną ochotę :)
OdpowiedzUsuńmmm :) wygląda tak apetycznie !:)
OdpowiedzUsuńBardzo chętnie bym zjadła ;)))))
OdpowiedzUsuńciasto dla leniwych, czyli dla mnie :D
OdpowiedzUsuńobserwujemy ? :)
będę je robić w weekend, ale z dodatkiem rabarbaru ;D
OdpowiedzUsuńDzięki za ten przepis, bardzo fajne ciasto :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie robimy....
OdpowiedzUsuńMam tyle moreli na ogrodzie więc postanowiłam, że dzisiaj upiekę ciasto. Moje będzie kwadratowe :)
OdpowiedzUsuńA ja nie wiem co robię nie tak, ale zawsze- na prawdę ZAWSZE wychodzi mi zakalec przy cieście jogurtowym. Następnym razem spróbuję z Twojego przepisu bo ciasto jest pięknie wyrosnięte i zakalca nie widzę :)
OdpowiedzUsuń